Tönkölybúzából készült finom őrlésű liszt. A közönséges búzához képest a tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik és aminosavtartalma is nagyon kedvező. Használja egészsége érdekében sütéshez-főzéshez!
A tönkölybúza hosszú kalászú, ma már csak elvétve termesztett gabonaféle, elnevezése német eredetű. Azt már nem mondja, hogy az egyik legsokoldalúbb gabona, s a belőle sütött kenyérre nézve már nem is hallatszik büntetésnek, hogy valaki kenyéren és vizen él... Tönkölybúzából is lehet teljes kiőrlésű és fehér kenyeret is sütni. Előbbi olyan szép barna színű, mint azok a műbarna kenyerek, amelyeket malátával vagy más színezékkel tesznek divatos színűvé, ezzel drágábbá. Csakhogy itt a barna színt az el nem választott héj, a korpa adja, annak minden rost-és nyomelemtartalmával együtt. A belőle készült fehér kenyér pedig ahhoz hasonló, amelyet hagyományos búzából készítenek. Belezete olyan rugalmas, mint ahogyan az a szabványban meg van írva. Ez a kenyér ugyanúgy napokig eláll, mint nagyanyáink kemencében sütött kenyere, barna változata még tovább, akár egy hétig is puha, élvezhető marad. A kenyérkészítés technológiája ugyanaz, mint a hagyományos búzalisztkenyéré. Ami a tönkölybúza termesztését illeti, a szakemberek a növény igénytelenségét hangsúlyozzák. A tönkölybúza megél akkor is, ha hideg volt a tél, ha nem volt elég a csapadék. Természetesen ha termesztési feltételei nemcsak a minimumot érik el, hanem mindenből a maximálisat kapja a növény, akkor meghálálja a gondoskodást, akkor még több és még jobb minoségu a termés. Nagyon jól terem például istállótrágya által adott talajero-utánpótlással, a kártevokkel szemben pedig ellenálló. Cukorbetegeknek is javasolt! A tönköly karbantartja testünket, segít megőrizni alakunkat, sőt fogyókúránknak is aktív részese lehet. Rendkívüli fehérje - keményítő aránya miatt egyáltalán nem hizlal, ráadásul a belőle készült ételek dúsak, így kis mennyiség elfogyasztása is jóllakottságérzést kelt. Eközben persze elegendő vitaminhoz és ásványhoz is jutunk. Gyermektápszer is készül belőle, mert a fentebb említett kedvező tulajdonságai miatt a csecsemők már az anyatej mellett is kaphatják! A cukorbetegek is sokkal inkább fogyaszthatják a tönkölybúza lisztjét, mint a jóval elterjedtebb BL-55-ös finomlisztet. A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségüek, ráadásúl hosszabban eltarthatók, mint fakó rokonaik. Mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mindenféle sikérjavítókkal, fokozókkal, habosítókkal elrontanánk. A tönkölyből újabban teljes értékű búzahúst is készítenek, amely ugyanúgy használható, süthető-főzhető, mint bármelyik állati eredetű hús. Sokat emlegetett fehérjéi miatt az állati hús egy az egyben kiváltható vele, nem kell többé aggódni a nélkülözhetetlen állati eredetű fehérjék miatt. Kiválóan illenek hozzá a friss zöldfuszerek, különösen a kakukkfu, rozmaring és majoránna
Jelenlegi ára: 642 Ft
Az aukció vége: 2099-01-01 00:00 .
2019. április 30., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése